onsdag 11 januari 2012

Carl o Annie


******

Det här är min farfar Carl som står så ledigt och käckt hos fotografen. Carl var en rejäl karl som gifte sig och byggde sig en stuga. Han fick arbete i Göteborg. Dit var det grygt 4 mil att gå. Han gick hemifrån på söndag och gick hem igen på lördagseftermiddagen. Gick han barfota för han ville väl inte slita på träskorna? Behövde han närvara vid högmässan? Det skull jag vilja veta.

Min minnesbild av farfar: jag står på glasverandan och ser farfar komma cyklande genom de gröna hagarna klädd i hatt så ledigt och käckt.

***********

Det här är min farmor Annie i finklänningen. Liten, tunn, rask och duktig. Hon gifte sig, tog ner sin vackra hårkrona och gjorde en stram fläta som hon ringlade till en knut i nacken. Sedan kom hennes sex lintottar en efter en.

Farmor behövde inte gå till Göteborg men fick ändå ha spring i benen. Ut och mjölka kon, mata grisen och hönorna. Skölja tvätten i källan, hämta vatten i brunnen, sköta odlingarna, baka, ysta och laga mat.

Min minnesbild: farmor i sitt förkläde tar ner kaffeburken från hyllan vid spisen, lägger bönor i kvarnen och mal. Det skall bli eftermiddagskaffe.

****
Tänk vad jag har det bra.

5 kommentarer:

makiato sa...

Ja. Och nära till bussen har du.

De kämpade på. Så rart du skrivit om dem.

A-C Andersson sa...

Fina kort på dina förfäder. Och visst har vi det bra.
Och ännu bättre nu som pensionärer.

tavelhus sa...

Raraste Vikevire!
Detta passar ju fint att skriva i boken!

vikevire sa...

Tack.
visst skall jag skriva i boken Mitt liv och min släkt som jag fick i julklapp för flera årsedan.
Skall köpa nya pennor bara.
A-C lägger inte du golv i Berlin nu?

annika c sa...

Hedersvärt och fint skrivet om din farfar och farmor..
Väcker tankar hos mig:) Rara Vikevire! Stor kram